• Barajar
    Activar
    Desactivar
  • Alphabetizar
    Activar
    Desactivar
  • Frente Primero
    Activar
    Desactivar
  • Ambos lados
    Activar
    Desactivar
  • Leer
    Activar
    Desactivar
Leyendo...
Frente

Cómo estudiar sus tarjetas

Teclas de Derecha/Izquierda: Navegar entre tarjetas.tecla derechatecla izquierda

Teclas Arriba/Abajo: Colvea la carta entre frente y dorso.tecla abajotecla arriba

Tecla H: Muestra pista (3er lado).tecla h

Tecla N: Lea el texto en voz.tecla n

image

Boton play

image

Boton play

image

Progreso

1/10

Click para voltear

10 Cartas en este set

  • Frente
  • Atrás
Bon dia a tothom,
En primer lloc agrair als organitzadors la oportunitat d’estar avui aquí i poder compartir amb vosaltres l’experiència viscuda arran de la pandèmia.
Parlarem de l’abans de la pandèmia, després us explicarem com vam treballar durant la pandèmia i per últim us direm quins son els projectes de futur.
Previ a la pandèmia:
L’equip de Sagrera, al igual que molts equips de l’ICS, ja sortia a la comunitat, com?
Fèiem xerrades: a les Escoles, Instituts, al propi CAP i a d’altres equipaments del barri i es feien tant a petició dels veïns i veïnes com a proposta dels professionals de l’equip.
En aquesta diapositiva es poden veure un tastet de les xerrades realitzades a l’any 2019, i
en aquesta altra la foto del cartell d’una de les xerrades.
També fèiem tallers i activitats, que al igual que les xerrades es van realitzar a diferents equipaments del barri. En ambdós casos les temàtiques eren molt diverses i anaven dirigides a totes les edats.
En aquesta diapositiva teniu la imatge del taller Salvar vides en les teves mans, realitzat a nens i nenes de P4 i P5 de diferents escoles del barri.
Al marge d’aquestes activitats es feien reunions amb entitats i plataformes del barri.
Un dels problemes que tenim des del CAP es que es dona cobertura a tres barris: Navas, Sant Andreu Sud i La Sagrera.
A mes en no tenir un tècnic comunitari al barri de la sagrera ha estat complicat el plantejament de fer un diagnòstic de salut pel barri de la Sagrera.
Pandèmia:
De cop arriba la pandèmia i en el cas del CAP La Sagrera, va ser el primer centre que es va tancar per COVID-19.
En aquells moments teníem en marxa i sense data de finalització propera, els tallers de Lactància i la intervenció basada en Atenció Plena MFN (la resta al ser mitjans de març havien acabat o estaven a punt).
I en aquets moments es on ens vam haver de reinventar per poder seguir donant aquests serveis als veïns i veïnes de la Sagrera.
Vam parlar amb l’equipament Torre Sagrera, que era on es duia a terme el Grup de suport a la Lactància Materna i va sorgir la idea d’ofertar una sèrie de continguts virtuals a través de les xarxes socials, es va anomenar “La Torre a Casa”.
Part de la idea era continuar fent xarxa al barri i buscar maneres alternatives de seguir oferint serveis al veïnat. Era com dir: Som a casa però seguim oberts. En aquesta línia, es van començar a planificant una oferta de tallers virtuals en directe, és a dir, que les persones usuàries puguin continuar amb les seves classes amb el seu professorat, el mateix dia i la mateixa hora però des de casa.
Així es va proposar la continuïtat de les trobades del grup de lactància de manera virtual, a través de videoconferències en directe en les que la infermera que les portava pogués interactuar amb les usuàries resolent dubtes que poguessin sorgir, tenint en compte aquest període de tancament i també d'aïllament que comportava aquella situació.
Vam realitzar una mini campanya d’informació entre les persones que en feien servei i l’espai Torre Sagrera on es feia el taller. Aquest taller no va tancar mai les seves portes, va ser tal l’acceptació que fins i tot vam tenir mares d’altres equips de Barcelona.
Per tal de no deixar el taller de gestió emocional les guies de l’activitat ens van plantejar acabar-lo de forma virtual i també va ser molt ben acceptat, es per això que veient la situació que ens estava envoltant ens van proposar fer una prova pilot online d’una intervenció basada en mindfulness o atenció plena per disminuir el malestar emocional en adults des de l’Atenció Primària.
Poc a poc, a mesura que la pandèmia evolucionava, vam anar veient que la necessitat de suport emocional era cada cop més creixent, així com les necessitats de valorar l’estat anímic de tots els ciutadans, sobretot del jovent que sense saber com, ni perquè van ser els grans oblidats de la pandèmia.
Arran d’aquest projecte La Torre a Casa, vam començar a mantenir més trobades i cada cop eren més les entitats que hi participàvem, tots veiem que la situació començava a ser pitjor en nivells que no es veien des del carrer però si des d’aquestes entitats, augment de la demanda d’ajuts econòmics, ajuts al banc d’aliments, soledat no volguda, aïllament, malestar emocional ....
Amb aquest augment de necessitats entre els mateixos veïns es va crear un banc solidari, on s’intercanviaven unes necessitats per unes altres. I des de l’ajuntament es va demanar a les entitats que fins aleshores havíem estat treballant per poder recolzar els nostres veïns i veïnes, que destaquéssim quines eren les necessitats més acuciants per tal de poder donar alguna sortida
I va sorgir el projecte 'Casals Comunitaris'. Una prova pilot sorgida des d'acció Comunitària de l'Ajuntament de Barcelona. Aquest projecte pretenia dotar de recursos les xarxes de suport mutu sorgides arrel de la pandèmia del Covid-19, i a més a més generar sinergies entre entitats i col•lectius encarades a construir un barri més solidari, compartir recursos, observar constantment el nostre entorn, sumar esforços i fomentar unes relacions veïnals més robustes on més enllà de la pandèmia poguéssim comptar els uns amb els altres.
En aquest projecte, la Torre de la Sagrera va esdevenir el referent comunitari al barri de la Sagrera a través de la qual es van gestionar aquests recursos.
Per tal de detectar les necessitats reals, es va iniciar un treball de diagnòstic al barri a través dels diferents agents que hi actuaven. En aquest moment s’inicien un seguit de trobades amb una persona d'acció comunitària de l'Ajuntament.
Aquí es va iniciar la Taula de Governança per parlar del Projecte Casal Comunitari de La Sagrera.
En la primera trobada vam voler definir en què consistia el projecte i vam poder expressar i compartir idees, propostes i iniciatives que es poguessin portar a terme per donar suport als veïns i veïnes del barri.
El primer que vam detectar es que a la reunió no estàvem representades totes les entitats que treballàvem al territori, vam creure que el mes adient per no duplicar els esforços i anar tots alhora era fer una convocatòria i treballar amb tots el equipaments i entitats que un cop convidats volguessin estar.
Vam fer una ronda per cadascun dels equipaments que hi participàvem expressant la detecció de necessitats que havíem detectat al territori i després una pluja d’idees per veure com podíem articular les necessitats detectades en accions més concretes.
En aquesta diapositiva es pot veure com vam treballar la detecció de necessitats del barri i d’on van poder sorgir 3 projectes:
Treball amb famílies vulnerables
“La Sagrera es mou pels infants”:
Es tracta d’un projecte que fa anys que funciona al barri en col•laboració de l’Associació La Sagrera en mou juntament amb altres serveis, com Serveis Socials i el CAP (en detecció).
Funció: Entrega de materials d’higiene i alimentació infantil.
A causa de l’emergència es va aguditzar la precarietat de les famílies, i les necessitats s’havien d’atendre més sovint. Es va arribar a les 40 famílies ateses per mes.
Vam plantejar la possibilitat de connectar aquestes famílies, i les usuàries de la xarxa
d’aliments amb el grup de lactància per tal de crear un banc solidari de materials per infants.

Alhora també es va destinar una partida econòmica per tal d’Abastiment d’EPI: es van comprar mascaretes i gel hidroalcohòlic per poder repartir a les entitats i xarxes que feien suport al veïnatge.
Gestió de les emocions, acompanyament emocional
Es va crear el Grup de Gestió emocional en temps de crisis, donat “suport emocional”, a aquells veïns i veïnes que ho sol•licitessin. Amb detecció des d’altres equipaments com CAP i Serveis Socials.
Actualment ja estan en la segona edició i aquí podeu veure la publicitat que fem des de tots els equipaments implicats.
Bretxa digital
Arran de la pandèmia, vam constatar que hi havia moltes persones, sobretot grans i que vivien soles, que anaven molt perdudes amb els tràmits en línia, i que no sabien ni com funcionava un correu electrònic. Per aquest motiu es va engegar el servei d’Acompanyament Digital, per tal d’ajudar amb els tràmits digitals i que ningú es quedés enrere.
L’associació La Sagrera es mou, formada per persones voluntàries que col•laboren amb diverses iniciatives per ajudar famílies en situació de vulnerabilitat del barri, va col•laborar molt activament amb el projecte amb els i les voluntàries.
Aquests voluntaris donen suport a les persones que tenen necessitats digitals, com ara registrar-se a l’aplicació de La Meva Salut, demanar una cita mèdica prèvia, gestionar el correu electrònic o tramitar demandes d’ajudes de l’Administració pública.
Evidentment amb el suport d’altres agents comunitaris al territori:
Col•laboren tant el CAP com Serveis Socials per tal de poder detectar les
D’aquesta forma La Taula Comunitària es va presentar al territori com un espai de debat i de treball del conjunt d’agents que intervenen al barri per tal d’analitzar les conseqüències socials que suposen i proposar un pla amb accions que les minimitzin de forma conjunta i compartida.
La Pandèmia haurà marcat un abans i un després. Un canvi de realitat que haurà regirat la nostra manera de veure la vida, però que ens ha forjat en la fortalesa de seguir endavant i en la manera de trobar noves vies de relacionar-nos, de fer xarxa i donar suport.
Projectes:
Elaborar un MAP de recursos de la Sagrera, vam consensuar l’objectiu d’aquesta eina en una doble vessant:
• Interna, per saber que s’està fent al barri per tal de coordinar-nos millor i evitar la duplicitat de serveis si no son necessaris.
• Externa, com a canal de comunicació amb el barri en l’oferta de les activitats i serveis
D’aquí sorgeix la possibilitat de crear un BOT pel territori. Es un software o programa informàtic que el que fan es publicar missatges establerts de forma automàtica.
Evidentment tornar a sortir a la comunitat es un dels projectes més imminents però com a innovació volem sortir a les escoles i instituts amb un programa de MFN per a infants i adolescents.